Pola Nadziei 2009/201006 paĽdziernik 2009
Serdecznie zapraszamy po raz kolejny do udziału w międzynarodowej i ogólnopolskiej akcji hospicyjnej „Pola Nadziei 2009/2010”. Po raz kolejny podejmujemy wspólne działania. Nasza praca to nie tylko służba umierającym, to nie tylko tak potrzebne wsparcie dla osób w żałobie, ale także nieustanne wnoszenie do społeczeństwa źródeł nadziei, że zawsze można pomóc bardzo cierpiącym osobom. Dlatego zapraszamy do współpracy wolontariuszy, młodzież szkolną oraz media, aby pokazywać jak rozumieć i jak wspierać różnych cierpiących ludzi.

W piątek 9 października uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów i średnich sadzić będą żonkile w ramach ogólnopolskiej akcji "Pola Nadziei".

Pola Nadziei są programem, który został stworzony przez Organizację Charytatywną Marie Curie Cancer Care w Wielkiej Brytanii. Ideą programu jest pozyskiwanie funduszy na utrzymanie hospicjów, a także edukacja i uwrażliwienie społeczeństwa na los terminalnie chorego człowieka. Wiosną 1998 roku w parkach krakowskich zakwitły pierwsze polskie "pola nadziei". 350 tys. żonkilowych cebulek oraz niezbędną do przeprowadzenia akcji pomoc i wiedzę przekazała Organizacja MCCC.

Żonkile są międzynarodowym symbolem nadziei. Przypominają nam o ludziach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i opieki w trudnym okresie odchodzenia z tego świata. Wiosną, kiedy żonkile kwitną - zbieramy fundusze na prowadzenie opieki hospicyjnej. Celem prowadzonej akcji jest również szerzenie idei hospicyjnej oraz uwrażliwienie dzieci i młodzieży na potrzeby osób chorych.

W tym roku do akcji „Pola Nadziei” przyłączyło się 37 hospicjów z 36 miast Polski. Każde z Hospicjów, które zgłosiło swój akces, organizuje własny program pozyskiwania funduszy w ramach programu ogólnopolskiego „Pola Nadziei”.

POLA NADZIEI 2008
POLA NADZIEI 2009