Zaproszenie20 paĽdziernik 2015

oraz wolontariusze ostrołęckich szkół
mają zaszczyt zaprosić
na koncert pt.:

„Wędrówką życie jest człowieka”

w ramach Ogólnopolskiej Kampanii „Hospicjum to też Życie”.
Koncert przygotowali uczniowie
II Liceum Ogólnokształcącego
im. C. K. Norwida w Ostrołęce
i zaprezentują
25 października 2015
w kościele pw. Zbawiciela Świata
po Mszy Świętej o godz. 16.30
i w Kościele pw. NNMP (fara)
po Mszy Świętej o godz. 18.00.

Tegoroczna X kampania "Hospicjum to też życie" odbywać się będzie pod hasłem „Pomagamy dzieciom w żałobie”.
W dniu 25 października 2015 r.  po każdej Mszy Świętej, we wszystkich kościołach w Ostrołęce, Goworowie i Baranowie przeprowadzimy kwestę na rzecz hospicjum.

Pola nadziei październik 201520 paĽdziernik 2015

Hospicyjni wolontariusze akcyjni z   I Liceum Ogólnokształcącego im. gen. J. Bema, II Liceum Ogólnokształcącego im. C.K. Norwida oraz III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Europejskiej, Szkół Podstawowych Nr 1, 2, 3, 10, Gimnazjów Nr 1, 2, Zespółu Szkół STO, Zespółu Szkół Zawodowych Nr 1, 2, 4, Specjalnego Ośrodka Szkolno- Wychowawczego,  a także Hospicjum Domowe  po raz kolejny podęli działania mające na celu uświadomienie mieszkańcom miasta tematyki opieki nad pacjentem terminalnie chorym oraz zebranie funduszy na sprzęt medyczny dla naszego hospicjum.
Po raz ósmy , 9 października 2015 roku posadziliśmy cebulki żonkili na  pasach zieleni i rabatkach przy szkołach. Po raz  szósty żonkile posadzili wolontariusze z Publicznego Gimnazjum w Baranowie, a po raz piąty - Gimnazjum z Goworowa. Pola Nadziei są akcją ogólnopolską. Wiosną, gdy kwiaty zakwitną, wolontariusze rozdawać je będą w zamian za datki na Hospicjum.

Spotkanie organizacyjne akcji: Pola nadziei 2016 i Hospicjum to też życie18 paĽdziernik 2015

24 września 2015 roku odbyło się spotkanie kierownik Hospicjum Domowego Caritas Diec. Łomżyńskiej w Ostrołęce p. Jadwigi Dudek oraz nauczycieli zaangażowanych w organizację akcji: Pola nadziei 2016 i Hospicjum to też życie.
Na spotkaniu ustalono osoby odpowiedzialne za poszczególne działania, terminy realizacji i sposoby organizacji obydwu akcji.

Pola Nadziei 201517 kwiecień 2015

19 kwietnia 2015r. w Ostrołęce, Baranowie, Goworowie, Rzekuniu, Łęgu Przedmiejskim zastanie przeprowadzona Kampania Pola Nadziei 2015 zorganizowana przez Hospicjum CARITAS  Diecezji Łomżyńskiej w Ostrołęce. Jest to międzynarodowa akcja wywodząca się ze Szkocji sprzed 58 lat, a do Polski przywędrowała 18 lat temu i zapoczątkowało ją Hospicjum Św. Łazarza w Krakowie.
Pola Nadziei to kampania polegająca na tym, że jesienią sadzimy żonkile przed urzędami, szkołami, na rondach, skwerach i w parkach. Na wiosnę ścięty żonkil wręczany jest ofiarodawcom w zamian za datek na rzecz osób terminalnie chorych. W czasach starożytnych żonkil był symbolem nadziei, nowego życia, odrodzenia, triumfu miłości nad śmiercią, poświęcenia nad egoizmem – dzisiaj jest symbolem nadziei w walce z chorobą nowotworową.
Każde hospicjum, które zgłosiło swój akces do kampanii, realizuje swój własny program uzyskiwania funduszy w ramach ogólnopolskiego programu Pola Nadziei. Program kampanii przygotowany przez hospicja biorące udział w akcji skupia się na szerzeniu idei hospicyjnej poprzez tworzenie żonkilowych kwietników, które są żywym symbolem tej akcji i pozyskiwanie funduszy dla pełnienia opieki hospicyjnej i organizowanie kwest przy kościołach, na ulicach oraz współpraca ze szkołami, której celem jest uwrażliwienie ludzi młodych na potrzeby osób chorych na choroby nowotworowe.

W Ostrołęce, Baranowie, Goworowie, Rzekuniu, Łęgu Przedmiejskim wolontariusze pod opieką nauczycieli, będą zbierali pieniądze do puszek po każdej Mszy Św. we wszystkich Kościołach.
Zapraszamy wszystkich darczyńców do zaangażowania się  w akcję służącą pomocy nieuleczalnie chorym.

Jadwiga Dudek
                                                         Kierownik Hospicjum Domowego CARITAS w Ostrołęce
wraz z wolontariuszami

Życzenia Wielkanocne 201517 kwiecień 2015

W czas refleksji
dotyczących życia i śmierci oraz Zmartwychwstania
społeczność Hospicjum Domowego Caritas Diecezji Łomżyńskiej w Ostrołęce
składa serdeczne życzenia
radosnych, pełnych pokoju, niosących nadzieję każdemu człowiekowi
Świąt Wielkanocnych.

W imieniu całej hospicyjnej społeczności
mgr Jadwiga Dudek
Kierownik Hospicjum wraz z pracownikamii

Życzenia na Święta Bożegonarodzenia 201424 grudzień 2014

W świąteczny czas niebo łączy się z ziemią,
Słowo Boże staje się Ciałem.
Gdy zapraszamy Jezusa w skromne progi naszych serc
On rozpromienia nas wiarą rodzącą dobre czyny...

Niech Boże Dziecię hojnie błogosławi,
napełnia radością i wspiera we wszystkim co dobre i szlachetne
w każdy dzień Nowego 2015 roku.

Szczęść Boże
Jadwiga Dudek
z Zespołem i Wolontariuszami

Hospicjum to też życie 201428 paĽdziernik 2014

Hospicjum Domowe CARITAS Diecezji Łomżyńskiej przy Parafii pw. Zbawiciela Świata w Ostrołęce wzięło udział w XI kampanii „Hospicjum to też Życie”, w tym roku poświęconej żałobie dzieci i młodzieży.
Nasz głos w tej edycji kampanii to montaż słowno – muzyczny, przygotowany przez młodzież II Liceum Ogólnokształcącego im. Cypriana Kamila Norwida w Ostrołęce, który został zaprezentowany w Kościele pw. Zbawiciela Świata 26 października 2014 roku po Mszy Świętej o godzinie 16.30.
Także w tym dniu wolontariusze akcyjni z ostrołęckich szkół zbierali ofiary do puszek przy kościołach na wsparcie działalności hospicyjnej.
Wszystkim dobroczyńcom naszego Hospicjum z serca dziękujemy!

Pola Nadziei październik 201408 paĽdziernik 2014

Po raz siódmy, 3 października 2014 roku posadziliśmy cebulki żonkili na  pasach zieleni i rabatkach przy szkołach. Po raz  piąty żonkile posadzili wolontariusze z Publicznego Gimnazjum w Baranowie, a po raz czwarty - Gimnazjum z Goworowa. Pola Nadziei są akcją ogólnopolską. Wiosną, gdy kwiaty zakwitną, wolontariusze rozdawać je będą w zamian za datki na Hospicjum.

10 lecie Hospicjum Domowego Caritas w Ostrołęce10 sierpień 2014

W dniu 5 kwietnia 2014 roku odbyła się konferencja naukowa z okazji  jubileuszu 10-lecia Hospicjum Domowego Caritas w Ostrołęce. W sali widowiskowej Ostrołęckiego Centrum Kultury zgromadziło się grono ludzi, którym bliska jest tematyka opieki paliatywno-hospicyjnej w naszym mieście. Gościliśmy Jego Ekscelencję Księdza Biskupa Janusza Stepnowskiego - Biskupa Ordynariusza Diecezji Łomżyńskiej.
Wśród zebranych były  władze miasta Ostrołęki w osobach:Senator RP Robert Mamątow, Przewodniczący Rady Miasta Dariusz Maciak, v-ce Prezydent Miasta Ostrołęki Paweł Stańczyk, v-ce Przewodniczący Rady Miasta Jerzy Grabowski, a także Kierownik Delegatury NFZ Grażyna Duszak, Dyrektor Szpitala Specjalistycznego w Ostrołęce dr Wojciech Miazga, Przewodnicząca Okręgowej Izby Pielęgniarek i Położnych Iwona Kluczek, księża proboszczowie ostrołęckich parafii oraz wiele innych osób.
Wielką radość sprawili nam goście, którzy wygłosili wykłady związane z tematyką hospicyjną. Jako pierwsza zabrała głos Pani Barbara Kołakowska-Mazowiecki Konsultant do Spraw Opieki Paliatywno-Hospicyjnej, która mówiła na temat "Aktualna sytuacja  w opiece paliatywno-hospicyjnej na Mazowszu".
Następny wykład wygłosił Krajowy Duszpasterz Hospicyjny ks. Piotr Krakowiak. Jego wystąpienie dotyczyło wolontariatu hospicyjnego.
Tematem  ostatniego wykładu, którego autorką była Prezes Gdańskiej Fundacji "Lubię pomagać" Pani Anna Janowicz, była pomoc osobom osieroconym oraz rola opiekunów rodzinnych.
Uroczystość jubileuszowa, to dobry  moment, aby nagrodzić pracę personelu pracującego w ostrołęckim hospicjum. Na wyróżnienie zasługują wszyscy pracownicy, niemniej jednak obowiązujące procedury nie pozwalają  odznaczyć wszystkich.
Kryształowy Czepek, medal Pro Masovia za zasługi dla województwa mazowieckiego oraz Zloty Krzyż Zasługi otrzymała Pani Jadwiga Dudek- kierownik hospicjum.
Panie Lucyna Jurewicz-Karpińczuk, Ewa Szczubełek i Hanna Gawrych-pielęgniarki pracujące w hospicjum od początku jego istnienia- otrzymały odznaczenia "Za zasługi dla ochrony zdrowia".
Po części wykładowej został zaprezentowany montaż słowno-muzyczny, przygotowany przez młodzież II Liceum Ogólnokształcącego im. C. K. Norwida pod kierunkiem Pani Agnieszki Wołosz. W odbiorze uczestników konferencji spektakl wzruszył słuchaczy oraz pobudził ich do refleksji nad sensem życia i przemijania. Wielkie uznanie dla występującej młodzieży oraz p. Agnieszki.
W niedzielę 6 kwietnia o godz. 16.30 w kościele pw. Zbawiciela Świata w Ostrołęce odprawiona została msza święta pod przewodnictwem Jego Ekscelencji Księdza Biskupa Janusza Stepnowskiego. Na mszę licznie przybyli członkowie rodzin osób, które były objęte opieką  hospicjum.

Pracownicy hospicjum składają serdeczne podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do pomocy w organizacji konferencji: nauczycielom i wolontariuszom I, II, i III LO w Ostrołęce, ZSZ nr 2 i nr 4 w Ostrołęce.
Dziękujemy wszystkim gościom i uczestnikom konferencji.

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 201417 kwiecień 2014

W czas refleksji
dotyczących życia i śmierci oraz Zmartwychwstania
składamy serdeczne życzenia