Pola Nadziei 201230 kwiecień 2012
H0SPICJUM CARITAS  Diecezji Łomżyńskiej  przy par. Zbawiciela Świata w Ostrołęce kontynuuje rozpoczętą jesienią 2008r. akcję „Pola Nadziei”.
Celem tej kampanii jest uwrażliwienie społeczeństwa   na los osób terminalnie chorych będących w trudnym okresie odchodzenia z tego świata.
W  dniu 13 maja 2012 roku,   odbędzie się zbiórka ofiar do puszek na rzecz Hospicjum, które świadczy usługi chorym z miasta Ostrołęki  i powiatu  ostrołęckiego  a  ofiarodawcy w dowód wdzięczności będą obdarowywani żonkilami .
Serdeczne Bóg zapłać wszystkim ofiarodawcom za zrozumienie i wsparcie materialne  HOSPICJUM  w tym szlachetnym dziele.

mgr Jadwiga Dudek
wraz z Wolontariuszami

1% podatku na Hospicjum w Ostrołęce21 kwiecień 2012
Zgodnie z obowiązującym prawem podatnicy mogą przekazać 1% swojego podatku dochodowego za rok 2011 na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego. Na terenie Diecezji Łomżyńskiej kościelną organizacją pożytku publicznego jest „CARITAS BLIŹNIM” wspierająca działalność statutową Caritas Diecezji Łomżyńskiej w tym działalność Hospicjum w Ostrołęce.

Przekazanie 1% podatku na rzecz Organizacji Pożytku Publicznego jest obecnie bardzo proste.
Znajdź w swoim formularzu PIT pozycje:
WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO
Po wyliczeniu należnego podatku należy wpisać w odpowiednim polu:
nazwę „CARITAS BLIŹNIM"-Hospicjum w Ostrołęce, numer KRS 0000269678
oraz obliczoną kwotę l % podatku.

„CARITAS BLIŹNIM"- Hospicjum w Ostrołęce ul. Rybaki l, 18-400 Łomża
Tel./fax: 86/216 29 38 Nr konta: BS w Łomży 78 8757 0001 0001 6766 2000 0220

W IMIENIU POTRZEBUJĄCYCH DZIĘKUJEMY!

Dzięki Waszej ofiarności z uzyskanych  środków  zakupiliśmy leki i sprzęt medyczny dla hospicjum w Ostrołęce;

Pragnę podkreślić, że bez Waszej ofiarności nie bylibyśmy w stanie na tak dużą skalę realizować dzieł miłosierdzia. Za okazaną pomoc serdeczne Bóg zapłać.

Jednocześnie informuję, że w każdy pierwszy piątek miesiąca o godz. 7.30 w naszej kaplicy w siedzibie CARITAS w Łomży, ul. Rybaki 1 sprawowana jest Msza Św. w intencji naszych Darczyńców.

Zachęcam także do odwiedzenia naszej strony internetowej www.lomza.caritas.pl, gdzie można uzyskać pełną informację o działalności Caritas Diecezji Łomżyńskiej.

Wielkanoc 201205 kwiecień 2012

Panie ukrzyżowany i zmartwychwstały.
Niech już nic nie sprawia nam cierpienia
i nie wyciska łez do tego stopnia,
byśmy zapominali o radości Zmartwychwstania.
(Matka Teresa z Kalkuty)

Najserdeczniejsze Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych
Przyjaciołom troszczącym się o Człowieka zdążającego do świata,
o którym Ojciec Święty Jan Paweł II pisał,
że na  nowo odsłania swe życie
przesyła

mgr Jadwiga Dudek
wraz z Zespołem

«Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła» (Łk 17, 19)

Z okazji Światowego Dnia Chorego, który będziemy obchodzili 11 lutego 2012 r.,..., pragnę ponowić moją duchową bliskość ze wszystkimi chorymi, którzy przebywają w szpitalach i innych domach opieki zdrowotnej, bądź są pielęgnowani w domach rodzinnych, i zapewnić wszystkich o trosce i miłości całego Kościoła. Przyjmując wielkodusznie i z miłością każde ludzkie życie, przede wszystkim słabe i chore, chrześcijanin wyraża ważny aspekt swojego ewangelicznego świadectwa, biorąc przykład z Chrystusa, który pochylał się nad materialnymi i duchowymi chorobami człowieka, aby je leczyć.

Tym, którzy pracują w służbie zdrowia, jak również rodzinom, które widzą w swoich bliskich cierpiące oblicze Pana Jezusa, jeszcze raz dziękuję w imieniu własnym i całego Kościoła, że poprzez fachowe umiejętności i milczącą obecność, niejednokrotnie nawet bez wymawiania imienia Chrystusa, w konkretny sposób świadczą o Chrystusie (por. Homilia podczas Mszy św. Krzyżma, 21 kwietnia 2011 r.).

Do Maryi, Matki Miłosierdzia i Uzdrowienia Chorych, wznosimy nasze ufne spojrzenie i naszą modlitwę; niech Jej macierzyńskie współczucie, którego doznawała, stojąc obok Syna umierającego na krzyżu, otacza i wspiera wiarę i nadzieję każdej osoby chorej i cierpiącej w procesie leczenia ran duszy i ciała.

Wszystkich zapewniam o pamięci w modlitwie i udzielam każdemu specjalnego Błogosławieństwa Apostolskiego.

Benedictus PP XVI

W sobotę 11 lutego br. przypada XX Międzynarodowy Dzień Chorego, dla nas wszystkich dzień szczególny.

W tym dniu jednoczymy się ze wszystkimi chorymi. Życzymy im szybkiego powrotu do zdrowia, cierpliwości w niesieniu krzyża codziennych trosk. Niech zmęczenie chorobą zostanie wynagrodzone  i złagodzone, tak by każdy mógł odkryć głęboką rzeczywistość tajemnicy cierpienia, które jest miarą poświęcenia, jakiego od nas oczekuje nasz Pan Jezus Chrystus.

Kierownik Hospicjum Dudek Jadwiga,
pracownicy i wolontariusze

Jak przekazać 1% podatku na rzecz „Caritas Bliźnim"-HOSPICJUM  w Ostrołęce ?

Niech Święta Wielkiej Nocy będą czasem ożywienia wiary, nadziei i miłości.
Zdrowych, spokojnych Świąt, pełnych życzliwości oraz obfitych łask i błogosławieństwa od
Zmartwychwstałego Pana życzy

z personelem

Pola nadziei cd.11 kwiecień 2011
H0SPICJUM CARITAS  Diecezji Łomżyńskiej kontynuuje rozpoczętą jesienią 2010r. akcję „Pola Nadziei”. Pola Nadziei  to kampania ogólnopolska polegająca na sadzeniu żonkili, które są symbolem nadziei i solidarności z ludźmi umierającymi na raka. Kwiatem żonkila obdarowywani są ludzie wspierający działalność hospicyjną.

ZDJĘCIA Z JESIENI

"Święty Bernard stwierdza: „Bóg nie może cierpieć, ale może współcierpieć". Bóg, uosobiona, Prawda i Miłość zechciał cierpieć dla nas i z nami; stał się człowiekiem, aby mógł współcierpieć z człowiekiem, w sposób rzeczywisty, w ciele i krwi. Tak więc w każde ludzkie cierpienie wkracza Ten, który dzieli cierpienie i nieżyczliwość, w każdym cierpieniu jest odtąd obecne consolatio, pocieszenie przez współcierpiącą miłość Boga, i tak wschodzi gwiazda nadziei (por. Spe salvi, 39). Kieruję do was, drodzy bracia i siostry, ponownie to orędzie, abyście byli jego świadkami, przez wasze cierpienie, życie i waszą wiarę."

Benedykt XVI, papież

Zgodnie z obowiązującym prawem podatnicy mogą przekazać 1% swojego podatku dochodowego za rok 2010 na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego. Na terenie Diecezji Łomżyńskiej kościelną organizacją pożytku publicznego jest „CARITAS BLIŹNIM” wspierająca działalność statutową Caritas Diecezji Łomżyńskiej.

Jak przekazać 1% podatku na rzecz „Caritas Bliźnim" ?

Jest taka noc, na którą człowiek czeka i za którą tęskni.
Jest taki wyjątkowy wieczór w roku, gdy wszyscy obecni gromadzą się przy wspólnym stole.
Jest taki wieczór, kiedy gasną spory,
Wieczór, gdy łamiemy opłatek, składamy życzenia…
To noc wyjątkowa… Jedyna… Niepowtarzalna…
Noc Bożego Narodzenia.

W tę jedyną i Niepowtarzalną Noc życzę Wszystkim obfitych łask i błogosławieństwa Bożej Dzieciny.

Jadwiga Dudek – kierownik
i Pracownicy
Hospicjum Caritas
w Ostrołęce