„Wy wszyscy, którzy odczuwacie poważniej ciężar krzyża ... którzy płaczecie ... nieznani cierpiący nabierzcie odwagi: jesteście umiłowanymi Królestwa Bożego, Królestwa nadziei, szczęścia i życia; jesteście braćmi cierpiącego Chrystusa; i wraz z nim, jeśli tego chcecie, zbawiacie świat!”. Z serca dziękuję osobom, które każdego dnia „pełnią służbę wobec chorych i cierpiących”, sprawiając w ten sposób, że „apostolat Bożego miłosierdzia, na który oczekują, coraz lepiej odpowiada na nowe wymagania”.

Benedykt XVI, papież

Zgodnie z aktualnym stanem prawnym podatnicy mogą przekazywać 1 % swojego podatku dochodowego od osób fizycznych za rok 2009 na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Jak przekazać 1% podatku na rzecz „Caritas Bliźnim" i wspomóc w ten sposób Caritas Diecezji Łomżyńskiej?

W IMIENIU POTRZEBUJĄCYCH DZIĘKUJEMY !

CARITAS DLA HAITI16 styczeń 2010

Caritas Polska włączyła się w pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi, jakie spustoszyło Haiti. Uruchomiła specjalny numer konta, na które można dokonywać wpłat. Pracownicy Caritas Internationalis są już w drodze na miejsce tragedii.

Trzęsienie o sile 7.0 stopni w skali Richtera zmiotło stolicę Haiti - Port-au-Prince. Skala zniszczeń jest ogromna, a liczba zmarłych wciąż nieznana.

WYŚLIJ SMS O TREŚCI "POMAGAM" NA NUMER 72052 koszt 2,44 zł z VAT

Boże Narodzenie 200922 grudzień 2009

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkim chorym i ich rodzinom życzymy wielu głębokich i radosnych przeżyć, wewnętrznego pokoju i zadumy nad płomieniem świecy wigilijnej.
Niech Boża Dziecina napełni Wasze serca Miłością i błogosławi w 2010 roku.

mgr Jadwiga Dudek
wraz z Zespołem

24 października 2009 r. na scenie miejskiej przy Kupcu w godz. 10.00 - 14.00 grany będzie koncert na rzecz naszego Hospicjum Domowego CARITAS. Po raz kolejny wolontariusze z niemal wszystkich ostrołęckich szkół podejmują akcję na rzecz hospicjum. Bo przecież Hospicjum to też Życie.
W programie występy artystów: Kabaret MAFIOŁA, „Jesienne Róże", Wojciech Dutkowski ...

Serdecznie zapraszamy ostrołęczan do przyłączenia się do naszej akcji.

Pola Nadziei 2009/201006 paĽdziernik 2009
Serdecznie zapraszamy po raz kolejny do udziału w międzynarodowej i ogólnopolskiej akcji hospicyjnej „Pola Nadziei 2009/2010”. Po raz kolejny podejmujemy wspólne działania. Nasza praca to nie tylko służba umierającym, to nie tylko tak potrzebne wsparcie dla osób w żałobie, ale także nieustanne wnoszenie do społeczeństwa źródeł nadziei, że zawsze można pomóc bardzo cierpiącym osobom. Dlatego zapraszamy do współpracy wolontariuszy, młodzież szkolną oraz media, aby pokazywać jak rozumieć i jak wspierać różnych cierpiących ludzi.

W piątek 9 października uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów i średnich sadzić będą żonkile w ramach ogólnopolskiej akcji "Pola Nadziei".

POLA NADZIEI 2008
POLA NADZIEI 2009

HOSPICJUM CARITAS kontynuuje rozpoczętą jesienią 2008 r. akcję „Pola Nadziei".

W dniu 17 maja 2009 r. przed kościołami Ostrołęki odbędzie się zbiórka ofiar do puszek na rzecz Hospicjum, które świadczy usługi chorym z miasta i okolic.
Serdeczne podziękowania kierujemy do ofiarodawców za zrozumienie i wsparcie materialne w tym szlachetnym dziele.

Żonkile są międzynarodowym symbolem nadziei. Przypominają nam o ludziach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i opieki w trudnym okresie odchodzenia z tego świata. W piątek 17 kwietnia młodzież szkół średnich i gimnazjów ścinać będzie żonkile posadzone jesienią i rozprowadzać na ulicach Ostrołęki. Całkowity dochód z akcji zostanie przekazany na Hospicjum Caritas.
Wideoreportaż z portalu eOstroleka.pl

Niech zmartwychwstanie Pańskie, które niesie odrodzenie duchowe napełni wszystkich pokojem i wiarą.
Doda sił w pokonywaniu trudności i pozwoli z ufnością patrzeć w przyszłość.
W Święta Zmartwychwstania Pańskiego życzę tego wszystkiego czego na co dzień brakuje, wszystkim chorym i ich rodzinom.

mgr Jadwiga Dudek
wraz z Zespołem

W parafii Zbawiciela Świata od 22 do 25 marca trwają rekolekcje wielkopostne prowadzone przez Ks.Jędrzeja Orłowskiego SAC - ze Zgromadzenia Księży Pallotynów, kapelana hospicjum w Gdańsku, duszpasterza akademickiego przy Akademii Medycznej.

« Poprzednia 1 2 3 4 5 6 [ 7 ] 8 9 10 Następna »