Światowy Dzień Chorego, który w Kościele katolickim obchodzimy pielgrzymując do Matki Bożej z Lourdes, skupia naszą uwagę na ogromnym świecie cierpienia fizycznego i duchowego w świecie. Serdeczną myślą obejmujemy wszystkich chorych, a w sposób szczególny dzieci. Ich niezawinione cierpienie prowokuje w nas trudne pytania o sens ludzkiego życia i cierpienia i stanowi okazję do tego, by odnowić w nas postawę dziecięcego zawierzenia wobec Boga, który jest obecny w krzyżu każdego człowieka.

"Caritas Bliźnim"06 luty 2009
Zgodnie z aktualnym stanem prawnym podatnicy mogą przekazywać 1 % swojego podatku dochodowego od osób fizycznych za rok 2008 na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Jak przekazać 1% podatku na rzecz „Caritas Bliźnim" i wspomóc w ten sposób Caritas Diecezji Łomżyńskiej?

W IMIENIU POTRZEBUJĄCYCH DZIĘKUJEMY !

Boże Narodzenie 200822 grudzień 2008
Drodzy Chorzy!

„Pokój zakwitnie,
kiedy Pan przybędzie”

Na najbliższe Święta Bożego Narodzenia przyjmijcie serdeczne życzenia, zdrowia, siły ducha i krzepiących znaków ludzkiej przyjaźni. Niech Wam nie zabraknie odczuwalnej opieki Bożej Matki – Rodzicielki Słowa Bożego, pochylonej w pokornym zdumieniu nad Słowem, które z Niej dla naszego zbawienia Ciałem się stało.

Z ciepłym pozdrowieniem

Jadwiga Dudek
Kierownik Hospicjum Caritas
z Zespołem

Pisali o nas13 paĽdziernik 2008
O śmierci można zwyczajnie rozmawiać
Ostrołęczanie pomogli hospicjum, ucząc się przy tym, że.... Hospicjum Caritas przy parafii Zbawiciela Świata w Ostrołęce po raz trzeci przyłączyło się do Ogólnopolskiej Kampanii "Hospicjum to też Życie”.

Żonkile na Polach Nadziei
Uczniowie I i II LO posadzili żonkile w ramach ogólnopolskiej akcji „Pola Nadziei”, przypominającej o potrzebie wolontariatu na rzecz hospicjów. Na placu Bema wraz z młodzieżą i kadrą II Liceum Ogólnokształcącego cebulki żonkili sadził prezydent miasta.

V kampania "Hospicjum to też Życie"

Jesienią tego roku uczestnicy kampanii „Hospicjum to też Życie” i programu „Lubię pomagać” zorganizują szereg wydarzeń, które będą promować wolontariat hospicyjny wśród młodzieży szkolnej oraz wspierać materialnie hospicja z całej Polski. 11 października w Światowy Dzień Hospicjów i Opieki Paliatywnej zorganizowane zostaną wydarzenia pod wspólnym hasłem “Gramy dla hospicjum”.

PROGRAM KONCERTU

Żonkile są międzynarodowym symbolem nadziei. Przypominają nam o ludziach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i opieki w trudnym okresie odchodzenia z tego świata. Wiosną, kiedy żonkile kwitną - zbieramy fundusze na prowadzenie opieki hospicyjnej. Celem prowadzonej akcji jest również szerzenie idei hospicyjnej oraz uwrażliwienie dzieci i młodzieży na potrzeby osób chorych.
PIERWSZE ZDJĘCIA

Młodzież i opiekunowie Szkolnego Koła Caritas przy II LO im. C.K.Norwida oraz Hospicjum Domowe Caritas w Ostrołęce zapraszają 14 czerwca na scenę przy „Kupcu”. W czasie festynu chcemy przybliżyć mieszkańcom miasta tematykę paliatywno – hospicyjną oraz przeprowadzić aukcję i zbiórkę pieniędzy na rzecz Hospicjum.

ZDJĘCIA Z FESTYNU
GALERIA Z MOJEJ OSTROŁEKI

Wielkanoc 200818 marzec 2008
„Chrystus Zmartwychwstały czyni z życia człowieka nieustające święto”

Św. Atanazy

Od pustego Grobu Chrystusa płynie ku nam pełnia nadziei, iż cierpienie przynosi zbawienny owoc, a śmierć staje się źródłem i początkiem życia wiecznego.

Niech prawda Tajemnicy Paschalnej napełnia Was radością, przynosi pokój serca i pomnaża wiarę w ostateczne zwycięstwo dobra i miłości.

z Zespołem

DRODZY CHORZY I CIERPIĄCY

Czas choroby jest czasem dźwigania krzyża, czasem trudnym, naznaczonym lękiem i niepewnością. Stawiacie sobie pytania o sens cierpienia. Oby był dla was czasem ufnego zawierzenia Bogu i wzrastania w Jego miłości.

Ofiarujcie wasze cierpienia fizyczne i duchowe za zbawienie świata, w ten sposób jednocząc się z Chrystusem dźwigającym krzyż. Do was w sposób szczególny Chrystus kieruje wezwanie: „Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje" (Mt 16,24).

Sam decyduj na co 1%15 styczeń 2008
Zgodnie z aktualnym stanem prawnym, z dniem 1 stycznia 2008 poszerzyło się grono podatników, którzy mogą przekazać 1 % swojego podatku dochodowego na rzecz organizacji pożytku publicznego.

Urząd Skarbowy po otrzymaniu zeznania podatkowego przekaże na rzecz „CARITAS BLIŹNIM" wnioskowaną kwotę.

« Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 [ 8 ] 9 10 Następna »